Φίλοι μου αγαπημένοι,

 

Καλή χρονιά και επισήμως μέσα από το Nona’s Blog! Όλη η ομάδα των Nst Nastasia.com σας εύχεται το νέο έτος να είναι δημιουργικό, γεμάτο κέφι και ευτυχισμένες στιγμές! Ευχόμαστε να έχετε περάσει όμορφα τις γιορτές και να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της νέας χρονιάς!

 

 Με αφορμή λοιπόν τον πρόσφατο εορτασμό των Θεοφανίων, έμπνευση του σημερινού μας θέματος αποτελεί ο συμβολισμός της Βάπτισης.  Φυσικά όλοι μας παρομοιάζουμε το μυστήριο της βάπτισης με την Βάπτιση του Ιησού στον Ιορδάνη ποταμό, από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή. Και ναι, αυτή είναι βάση του Μυστηρίου. Όμως πόσοι από εμάς γνωρίζουμε ακριβώς τι συμβολίζουν  ο νονός, ο σταυρός, το λάδι και τα υπόλοιπα θεματικά στοιχεία μιας βάπτισης; Πάμε μαζί να δούμε τους κυριότερους συμβολισμούς της.

 

Ο νονός (ανάδοχος)

Είναι ο πνευματικός γονιός του παιδιού που βαπτίζει.  Έχει χρέος απέναντι στην Εκκλησία και το παιδί ,μαζί με τους γονείς, να το διδάσκει και να το νουθετεί σύμφωνα με τον ηθικό κώδικα της Ορθοδοξίας. Επίσης είναι το πρόσωπο που «εγγυάται» την ορθόδοξη πίστη του παιδιού, καθώς το ίδιο δεν δύναται λόγω ηλικίας να το κάνει από μόνο του.

 

Το νερό

Αντανακλά την καθαρότητα της ψυχής. Είναι αυτό που εξαγνίζει και αναζωογονεί τον άνθρωπο στην νέα ζωή που ξεκινά.

 

Η τριπλή κατάδυση

Συμβολίζει την ταφή του Χριστού και την Ανάστασή του μετά από 3 ημέρες.

 

Το λάδι

Το λάδι λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων που έχει από αρχαιοτάτων χρόνων, συμβολίζει ακριβώς τη θεραπεία από  κάθε τι  κακό και από κάθε αμαρτία.

 

Το κούρεμα των τριχών  (τριχοκουρία)

Αποτελεί είδος προσφοράς και αφιέρωσης του βαπτιζομένου στα Θεία.

 

Το μύρο

Συμβολίζει την πνευματικότητα (κατ’ αντιστοιχία με τον Χριστό ο οποίος χρίστηκε με το Άγιο Πνεύμα, το παιδί χρίζεται με μύρο).

  

Η λαμπάδα

Πρόκειται για το φως το αληθινό, που φωτίζει την ψυχή του μωρού και που το εκπέμπει και το ίδιο στους γύρω του.

 

Ο Σταυρός

Το απόλυτο σύμβολο της Ορθοδοξίας δεν θα μπορούσε να λείπει από το μυστήριο της βάπτισης. Επισφραγίζει την πίστη του νεοφώτιστου στον Θεό.

 

 Τα βαπτιστικά ρούχα

 Συμβολίζουν τη καινούρια ζωή του παιδιού. Είθισται να είναι λευκά (ή ανοιχτόχρωμα γενικότερα) καθώς το λευκό είναι το χρώμα της αγνότητας (οι Άγγελοι και ο Χριστός μετά την Ανάσταση εμφανίζονται ντυμένοι στα λευκά επίσης).

 

 

…Και μετά από αυτόν τον καταιγισμό πληροφοριών , είμαι σίγουρη πως οι μυημένοι κάνατε ένα καλό φρεσκάρισμα των γνώσεων σας, οι δε αμύητοι είστε πλέον έτοιμοι για να βαπτίσετε συνειδητά, όταν και όποτε το θελήσετε, ένα παιδάκι. Συνεπώς, για να μην σας πιάνουν αδιάβαστους σε ό,τι αφορά τη Βάπτιση και την νέα χρονιά ,μη χάνετε ούτε ένα post από το Blog μας!

 

Τα λέμε και πάλι σύντομα,

 

Nona