ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΝΟΝΟΣ…

 

Φίλοι μου αγαπημένοι καλημέρα!

 

Εύχομαι να είστε όλοι καλά, με υπέροχη καλοκαιρινή  διάθεση!

 

Λοιπόν αγαπητοί μου το σημερινό μας θέμα αφορά όσους πρόκειται να γίνουν πρώτη φορά νονοί, καθώς και τους γονείς που ετοιμάζονται να διοργανώσουν τη βάπτιση του παιδιού τους. Πολλοί από εσάς με ρωτάτε ποιές είναι οι υποχρεώσεις του νονού  όσον αφορά την διαδικασία της βάπτισης και ποιές των γονέων. Ιδού  οι απαντήσεις:

 

Καταρχάς ο νονός ή η νονά πρέπει να αγοράσει τα βαπτιστικά ρούχα, τα παπούτσια και τα καλτσάκια, τα λαδόπανα (δηλ. τα εσώρουχα, μια μικρή και μια μεγάλη πετσέτα και ένα σεντονάκι) , την λαμπάδα της βάπτισης, ένα μπουκάλι για το ελαιόλαδο, τα κεράκια της κολυμπήθρας και το σαπουνάκι, τα μαρτυρικά και φυσικά τον  χρυσό βαπτιστικό σταυρό. Επιπλέον ένα κουτί ή μια βαλίτσα μεταφοράς όλων των παραπάνω κρίνεται αναγκαία και συνήθως αποτελεί μέρος του βαπτιστικού πακέτου. Τέλος ο νονός πληρώνει και τα έξοδα του ναού.

 

Από την άλλη, οι γονείς είναι υπεύθυνοι για τα προσκλητήρια,  τις μπομπονιέρες, τα κεράσματα και τον στολισμό της εκκλησίας (αν αυτός επιλεγεί- αυτό όμως είναι ένα θέμα που θα συζητήσουμε σε κάποιο άλλο post). Επιπλέον οι γονείς καλύπτουν τα έξοδα του φωτογράφου.

 

Βέβαια, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι υποχρεώσεις αυτές δύνανται να διαφέρουν από τόπο σε τόπο ανάλογα με τα έθιμα  της κάθε περιοχής. Όλα αυτά εξάλλου είναι απολύτως τυπικά και συμβολικά, οπότε οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να γίνει- αρκεί πρώτα να έχει συμφωνηθεί και από τις 2 πλευρές.  Και επειδή τα οικονομικά θέματα είναι ιδιαιτέρως λεπτά, θα πρέπει νονοί και γονείς να συζητούν με ειλικρίνεια τα όποια ζητήματα προκύψουν. Για αυτόν τον λόγο επιμένω  -με κίνδυνο να γίνω κουραστική- πως πρέπει με πολλή προσοχή και σύνεση να συνάπτουμε κουμπαριές. Επιβάλλεται να διαλέγουμε ανθρώπους της εμπιστοσύνης μας, που τους αγαπάμε και μας αγαπούν, που νιώθουμε άνετα να συζητάμε μαζί τους ακόμα και  τα πιο άβολα θέματα και που φυσικά κοινός στόχος είναι η ευτυχία του μικρού νεοφώτιστου.

 

 Εμείς εδώ στα Nst Nastasia γνωρίζουμε πολλούς τέτοιους ανθρώπους. Νονοί και γονείς που μας εμπιστεύονται μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής του παιδιού τους! Την βάπτισή του! Τους ευχαριστούμε γι’ αυτό – σας ευχαριστούμε! Θα συνεχίσουμε να ντύνουμε με τα πιο όμορφα σχέδια και χρώματα τις στιγμές σας και φυσικά να σας δίνουμε τις πιο καλές μας  συμβουλές!

 

 

Σας στέλνω τα πιο γλυκά φιλιά μου,

 

Nona

([email protected])