Φίλοι μου καλημέρα!

 

Εύχομαι να είστε όλοι καλά!

 

Άρχισαν λοιπόν οι ζέστες  και μαθαίνω ότι όλοι εσείς, γονείς, νονοί, συγγενείς και φίλοι τρέχετε από βάπτιση σε βάπτιση! Σας τα ‘λεγα εγώ…! Και επειδή εμείς εδώ στα Nst Nastasia, όπως έχετε καταλάβει δεν σας προσφέρουμε μόνο τα καλύτερα βαπτιστικά πακέτα αλλά και τις πιο αξιόπιστες συμβουλές, το σημερινό μας θεματάκι είναι πολύ επίκαιρο και σημαντικό: Τι κάνουμε τις μέρες μετά την βάπτιση του παιδιού.

 

 Κατόπιν εξονυχιστικής έρευνας, σύμφωνης με τα ήθη και τις παραδόσεις του τόπου μας, η Nona έχει συγκεντρώσει για εσάς όλα όσα έπονται του μυστηρίου.

 

Έχουμε και λέμε:

 

Ο νεοφώτιστος ή η νεοφώτιστη αρχικά δεν θα πρέπει να κάνουν μπάνιο για 3 ημέρες μετά τη βάπτιση, για να μη φύγει το λαδάκι. Την 3η μέρα ο νονός ή η νονά θα πρέπει να επισκεφθεί το παιδάκι και να το κάνει μπανάκι μέσα σε μια μικρή μπανιέρα ή σε λεκάνη(!) προκειμένου να μην χυθεί το νερό στην αποχέτευση. Το νερό πρέπει να συγκεντρωθεί και να χυθεί ή στην εκκλησία (εκεί που χύνεται και το νερό της κολυμπήθρας) ή στη θάλασσα ή στα όμορφα λουλουδάκια σας!

 

Το ίδιο πάνω κάτω ισχύει και για τα λαδόπανα τα οποία σύμφωνα με την παράδοση, θα πρέπει να ξεπλυθούν στη θάλασσα ή έστω να ξεπλυθούν σε λεκάνη με νερό το οποίο κατόπιν θα χυθεί στις γλάστρες.

 

Επιπλέον, το μωρό θα πρέπει να πάει για 3 συνεχόμενες Κυριακές στην εκκλησία μαζί με το νονό ή τη νονά του να μεταλάβει.  Και  τις 3 φορές θα πρέπει να πάρετε μαζί τη λαμπάδα της βάπτισης και να την ανάβετε κατά τη διάρκεια της λειτουργίας. Την τελευταία Κυριακή μάλιστα, φροντίστε να αφαιρέσετε τον στολισμό της, καθώς η λαμπάδα θα πρέπει να μείνει και να καεί στην εκκλησία.

 

Από εκεί και πέρα το αυστηρό εθιμοτυπικό της βάπτισης τελειώνει όμως η σχέση των γονέων, των νονών και φυσικά του παιδιού δεν τελειώνει ποτέ! Αυτή πάντα θα είναι μια ανώτερη πνευματική σχέση, μια συγγένεια, μια σχέση ζωής. Γι αυτό προσέξτε τις επιλογές σας ! ;)

 

Ελπίζω με αυτές τις πληροφορίες να σας έλυσα τυχόν απορίες για την μετά την βάπτιση διαδικασία. Στα Nst Nastasia σας έχουμε λύση σε κάθε πρόβλημα! Θυμηθείτε: η ουσία βρίσκεται στο ίδιο το Μυστήριο, ωστόσο οι μικρές  παραδοσιακές λεπτομέρειες είναι εκείνες που μας συνδέουν με τις ρίζες μας και μας κάνουν να νιώθουμε ασφαλείς - ότι έχουμε κάνει το σωστό, ακόμα κι αν κρυφογελάμε με τις μικρές υπερβολές!

 

 Φιλάκια γλυκά- παραδοσιακά,

 

Nona